eduroam

eduroam®education roaming je besplatan akademski servis za bežični pristup Internetu. Svojim korisnicima omogućava bezbedan, brz i jednostavan pristup Internetu širom sveta, bez potrebe za otvaranjem dodatnih naloga, uz korišćenje korisničkog imena i lozinke kreiranih na instituciji u kojoj rade ili studiraju.

Korisnici eduroam servisa su studenti i zaposleni u naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama širom sveta. U Srbiji ga mogu koristiti studenti, profesori, predavači, naučnici, istraživači i svi drugi zaposleni u institucijama članicama Akademske mreže Srbije (AMRES).

Studenti i zaposleni na Ekonomskom fakultetu mogu pristupiti eduroam Internetu u zgradi fakulteta, ili u bilo kojoj drugoj akademskoj instituciji u Srbiji ili svetu korišćenjem istog korisničkog imena i lozinke.

Zahvaljujući najsavremenijim standardima za enkripciju (WPA2/AES i WPA2/TKIP), korisnicima je zagarantovan visok nivo zaštite privatnosti njihovih podataka.

Pristup Internetu putem eduroam-a je jako jednostavan. Potrebno je samo jednom izvršiti podešavanje na korisničkom uređaju. Uputstva za korišćenje i pristup eduroam servisu možete naći ovde.

eduroam je osim u Srbiji dostupan u brojnim naučno-istraživačkim i obrazovnim institucijama u 67 zemalja Evrope i sveta. Mapu sa pristupnim tačkama možete pogledati ovde.