Отворен десети конкурс за Сакура стипендије

Десету годину заредом компанија Japan Tobacco International (JTI) у сарадњи са Амбасадом Јапана, објављује конкурс за Сакура стипендије намењене радозналим и амбициозним студентима и истраживачима широм Србије, чија су интересовања усмерена на Јапан и јапанску културу, као и на повезивање две земље.

Поводом јубиларног Сакура конкурса, добитници стипендије имаће јединствену прилику да практични део својих истраживачких радова обаве у Јапану. Компанија Japan Tobacco International, која ће финансирати пут у Јапан, на овај начин жели да младим студентима и истраживачима пружи незаборавно искуство и омогући да, кроз своје истраживање, на најбољи начин упознају и доживе Јапан. С обзиром на пандемију корона вируса, пут у Јапан биће реализован кад епидемиолошка ситуација у обе земље то дозволи.

Сакура стипендијом биће награђени најбољи и најкреативнији истраживачки радови на различите теме у вези са Јапаном, а из области – друштвених и хуманистичких наука (економије, права, политичких наука, филозофије, јапанског језика и књижевности), културе и уметности и Kaizen менаџмента.

Пријављивање на конкурс трајаће од 24. марта 2021. до 30. априла 2021, док право учешћа имају сви студенти основних и постдипломских студија, као и истраживачи који нису запослени пуно радно време.

За пријаву је потребно попунити образац на страници www.sakurastipendije.rs. Кандидати треба да образложе идеју свог рада, очекиване резултате истраживања и своју визију будућих односа Србије и Јапана.

Сакура стипендија добила је име по јапанском дрвету трешње које је познато као симбол среће и просперитета. JTI и Амбасада Јапана верују да ће управо талентовани истраживачи и студенти, као што су добитници Сакура стипендије, донети просперитет Србији и допринети јачању пријатељства између два народа.

Текст конкурса