vece sa alumnistima za vesti, novo-01

Оснаживање села са добром економијом је улагање у будућност – Драгана Томић Пилиповић

Одржано је још једно онлajн Вече са алумнистима на коме је своје искуство поделила Драгана Томић Пилиповић, алумниста Економског факултета и Извршни директор у Центру за друштвено одговорно предузетништво. Тема о којој је говорила је „Оснаживање села са добром економијом”.

Истакнуто је да су се неке ствари промениле на боље и да је дошло до тога да се млађе генерације враћају на село да подрже своје породице, али и да се по први пут сусрећу са пољопривредом они који никада нису имали везе са овом врстом производње, али да су препознали могућност.

„Године 2010. сам основала Центар за друштвено одговорно предузетништво, људи су долазили код мене да сазнају како да развију своје идеје. Мени је било битно да то буде друштвено одговорно предузетништво. Приручник Еко-село и оснаживање села са социјалном економијом садржи лично искуство и чиме се људи све могу бавити, а да то није само пољопривреда. Rural Hub coworking у природи је такође доживео позитивне реакције, јер природа мотивише најбољу верзију себе” истакла је Томић Пилиповић.

Различите радионице које користе културно наслеђе и природу, подстичу да се дефинише потенцијал и ресурси целог села по питању хране, смештаја, сувенира. После 5-6 година рада могуће је да се прода квалитет и стандардом што корисници препознају. Кроз апликације на модеран и савремен начин добијају се информације шта све може да се посети и сазна.

„Место Врмџа поред Сокобање прошле године је добило више од 50 нових домаћинстава. Цена ара је скочила, а квалитет онога што се продаје је дијаметрално супротан у односу на прошлост. У селу је постала нормалност да дођу нове породице” појаснила је Томић Пилиповић.

Свако еко – село настоји да развије модел одрживости који се поклапа са личним, културним, еколошким и економским контекстом. То је однос према квалитету живота који човек жели. Село Врмџа производи здраву храну, има екотуризам, еко градњу и негује занате и женско предузетништво. Истиче се јачање породице, заједнице, деце и омладине, породичних бизниса и јачање жена.

Свакој идеји је потребно време да сазри и на том путу човек стасава окупљајући људе око себе.