vesti

Форензичко рачуноводство у борби против финансијских превара и корупције

Финансијски криминал показује тенденцију сталног раста, како у глобалним оквирима, тако и у земљама попут Србије. Штете су огромне за појединце, организације и националне економије, а изазови све већи како за јавни сектор, тако и за корпорације. Неопходно је да се изналазе нови начини, технике и модалитети борбе против финансијских превара и корупције, а управо су то били главни разлози да се, 7. и 8. јуна на Економском факултету Универзитета у Београду, на првој конференцији из области форензичког рачуноводства под називом „Перспективе развоја форензичко-рачуноводствених капацитета: Изазови за јавни и корпоративни сектор”, окупе водећи експерти, истраживачи, практичари и представници релевантних органа и институција из Србије и околних земаља, како би разменили искуства и знања из те области.

Првом дану Конференције присуствовало је око 100 учесника и гостију: аутора радова и панелиста, представника Амбасаде Сједињених Америчких Држава, као и учесника из Народне банке Србије, Министарства унутрашњих послова, Јавног тужилаштва и многих других органа и организација из приватног и јавног сектора. Конференција је резултат пројекта „Изградња форензичко-рачуноводствених капацитета у Србији“ (Building Forensic Accounting Capacity in Serbia), иницираног и финансијски подржаног од Владе Сједињених Америчких Држава и Бироа за међународну борбу против наркотика и спровођење закона (Bureau of International Narcotics and Law Enforcement Affairs – INL), који реализује Економски факултет Универзитета у Београду.

У уводном делу Конференције говорили су Проф. др Жаклина Стојановић, деканица Економског факултета, господин Џон Гинкел, заменик амбасадора САД и Проф. др Дејан Малинић, руководилац Пројекта и Председник Програмског одбора Конференције. Они су истакли значај форензичког рачуноводства и развијања посебних знања и вештина које ће омогућити да се институције и предузећа успешније боре са ризицима и изазовима финансијских превара и корупције.

У наставку су сви присутни са посебном пажњом саслушали уводна предавања уважених гошћи из Хрватске, Проф. др Тине Вуко, са Економског факултета Универзитета у Сплиту и Др Тене Прелец из Центра за напредне студије Југоисточне Европе Универзитета у Ријеци.

Након краће паузе, најактуелније теме су разматране у оквиру четири специјализована панела, уз учешће великог броја панелиста из Србије и окружења.

Други дан Конференције, субота 8. јуни, био је намењен за Case study challenge за студенте, уз учешће седам тимова. Тимови су решавали постављени проблем од стране консултантске куће Ernst & Young. Своје анализе и предлоге како да се открију финансијске преваре и корупција, те како да се систем у будућности поправи у хипотетичкој IT фирми, чланови тимова излагали су пред стручним жиријем. Учесници догађаја Case study challenge дошли су како из редова прве генерације студената мастер академског програма „Форензичко рачуноводство“, тако и са треће и четврте године основних студија модула „Рачуноводство, ревизија и финансијско управљање“, а по један тим са мастер и основних студија изабрани су као „први међу једнакима“, уз доделу пригодних награда.

Велики број заинтересованих слушалаца, занимљиве и корисне дискусије, предочена искуства из различитих сектора и са различитих подручја, посвећен рад студената на решавању проблема из пословне праксе и остале активности на пољу промовисања идеја владавине права и борбе против финансијских превара и корупција, помогли су да се оствари кључни циљ окупљања академске и пословне јавности и креаторе политика, а то је да се подигне ниво знања, сарадње и умрежавања стручњака из области форензичког рачуноводства.

Вест у целини можете прочитати на сајту Центра за форензичко рачуноводство.

DSC05394 DSC05433 DSC05456 DSC05473 DSC05497 DSC05512