1

Свечано отварање изложбе о Бечком кругу на Економском факултету

У четвртак, 15. септембра, на Економском факултету у Београду свечано је отворена изложба о Бечком кругу, под називом The Vienna Circle- Exact Thinking in Demented Times. Овај изузетан догађај је организован у сарадњи Универзитета у Бечу и Универзитета у Београду у оквиру Европске алијансе универзитета CircleU.

Бечки круг представља једну од најутицајнијих филозофских школа прошлог века која је у непосредној вези са развојем многих савремених научних дисциплина, укључујући методологију научног истраживања, информационе технологије и инжењерство.

На свечаном отварању присуствовали су представници Европске алијансе универзитета CircleU, директор Аустријског културног форума и аташе за културу Аустријске амбасаде др Адријан Фајкс, Проректор Универзитета у Бечу Жан Роберт Тиран, аутори изложбе, уједно И професори Универзитета у Бечу Фридрих Штедлер и Карл Зигмунд, као и Ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић, а својим излагањем свечаност је уприличио и проректор Универзитета у Београду, и наш драги професор, Бранислав Боричић.

Циљ изложбе је да сликовито и директно представи како импресивна интелектуална достигнућа Бечког круга, тако и компликован и суморан историјски контекст који је довео до његовог распада касних 1930-их. Централни део је посвећен историји расистичког и политичког прогона интелектуалаца и научника, који је довео до егзодуса припадника Бечког круга и бруталног гушења бечке „Златне јесени“. Као пратећа манифестација изложбе одржава се и отворени симпозијум Vienna Circle and Belgrade School of Logic на којем ће чланови академске заједнице са Универзитета у Бечу и Универзитета у Београду изложити своје резултате настале под утицајима припадника Бечког круга.

Аутори изложбе проф. Зигмунд и проф. Штедлер одржали су уводна излагања, у којима су указали на корене, међусобну повезаност унутар региона и главна достигнућа ових фасцинантних догађаја.

 

6 7 2 3 4 5