WhatsApp Image 2023-03-01 at 15.30.00

Прво место на локалном такмичењу „CFA Research Challenge”

Наши студенти Катарина Митић, Богдан Петровић, Андреј Гаврић, Лука Форго и Вук Гутовић освојили су прво место на локалном такмичењу CFA Research Challenge. Студенте су предводили академски ментор проф. др Драган Лончар и индустријски ментор Анастасија Лончаревић из компаније KPMG Србија. Ово је седми пут за редом да студенти Економског факултета и чланови EKOF Case Study Club-а односе победу на локалном такмичењу. Победнички тим ће представљати Универзитет у Београду и нашу земљу на суб-регионалном такмичењу на коме ће учествовати више од 10 земаља из Јужне Европе.
CFA Research Challenge је престижно такмичење из области фундаменталне инвестиционе анализе, које сваке године на глобалном нивоу организује CFA Institut.
IMG_8611Задатак на коме су радили протеклих неколико месеци је вредновање акције компаније Fintel Energija. Студенти су прво написали извештај о вредности акције у којем су формулисали своју инвестициону тезу, а потом су пред стручним жиријем бранили своју препоруку.
Да би дошли до препоруке да акцију треба купити, студенти су прво морали да истраже предметну компанију и разумеју њен модел пословања. У другом кораку су се фокусирали на разумевање тржишта и конкуренције. То се испоставило као изузетно захтевно, јер је индустрија још у развоју уз честу промену законске регулативе. Студенти су имали прилику да поставе менаџменту компаније питања која би им помогла у бољем разумевању пословања и појединих позиција у финансијским извештајима.
Најбитнији делови њихове анализе су финансијска анализа и процена вредности акције компаније. Након израде финансијског модела, тим је радио на случајевима изводљивости пројеката и осетљивости модела на макроекономске и тржишне промене. Да би боље разумели како компанија може да се избори са изазовима у окружењу, представили су потенцијалне оперативне, финансијске, тржишне и регулаторне ризике.

 
,,Ово је велики успех за нас и корак ка даљем такмичењу које ће бити одражано у наредних месец дана, а за које смо већ почели да се припремамо. Циљ нам је да остваримо нове победе и представимо факултет и земљу у најбољем светлу” рекао је Андреј Гаврић, капитен победничког тима.

 
Посебне похвале су добили за презентационе вештине и професионалност у раду.