dots_logo-23 cir sajt

Представници студената доставили нове захтеве Економском факултету

Представници Студентског парламента поднели су данас управи Економског факултета Универзитета у Београду нове захтеве студената, који су наишли на разумевање управе факултета.

Ово су четврти захтеви студената у последњих неколико дана. На састанку у петак, 28. октобра, Студентски парламент је поднео прилично недефинисане захтеве, у  понедељак су нове захтеве поднели представници три студентске организације (Групе за Спекоф, Студентске уније Економског факултета и Савеза студената Економског факултета). У уторак су на састанку са управом факултета изнети нови захтеви, а данас су  представници Студентског парламента поднели измењене захтеве.

На састанку, који је у понедељак трајао више од три сата, договорено је да се протест студената, најављен за данас откаже, и формирани су тимови који ће заједно са управом факултета радити на реализацији свих захтева.

Договорено је да се споразум потпише, али су поједини студенти цео дан одуговлачили потписивање документа из непознатих разлога. Касно увече је на друштвеним мрежама објављено да договор није постигнут.

Представници Студентске уније Економског факултета су иступили из преговора, наводећи да је договор у понедељак постигнут и да не знају шта се десило.

До управе факултета су раније стизале претње протестом због тога што је одређена група студената остала без привилегија  које су укинуте увођењем транспарентног начина финансирања студентских пројеката и дефинисањем правила о избору студентских представника. Не желимо да верујемо да је то истина и надамо се договору.

Студентски парламент је у преговорима, највише инстистирао на поништавању Правилника о избору студентских представника, који је, у складу са Статутом факултета, једногласно усвојило Наставно-научно веће факултета 26. октобра.

Од Студентског парламента се већ годинама тражи да предложи нацрт тог акта, а на томе се посебно инсистирало од јануара, због бројних пријава студената да су студентски избори на факултету  нерегуларни, да се изборна правила мењају уочи избора, да се гласа више дана, а да кутије, преко ноћи, чува само једна група студената. И поред инсистирања, Студентски парламент није предложио нацрт Правилника. Факултет је изашао у сусрет студентима и на састанку у понедељак, је именована радна група која ће припремити измене Правилника са циљем веће транспарентности у избору студентских представника.

Студенти су тражили и смањење школарине док се не изврши реформа студијских програма, ревидирање ЕСПБ бодова, примену упутства Министарства просвете о упису првих болоњских генерација, објављивање спецификације трошкова школарине и транспарентно оцењивање рада наставника.

Процес ревидирања ЕСПБ бодова је пре четири године  иницирала садашња управа факултета на челу са деканом Браниславом Боричићем . Тада је договорено са Студентским парламентом да се изабере 300 студената који ће водити дневник о тежини испита и сати потребних за учење одређеног предмета. У складу са тим би била направљена анализа и ревидирани ЕСПБ бодови. Представници студената су сами запустили тај посао и управа факултета је врло рада да тај процес настави и оконча.

Студенти знају да се цене школарине нису мењане пет година уназад и да је ту одлуку подржао Студентски парламент.

Право на продужетак студирања првих болоњских генерација биће решено након додатног тумачења Универзитета у Београду и Министарства просвете. Што се тиче спецификације трошкова студирања, они се уз финансијски извештај, редовно објављују на сајту факултета. Студентски представници учествују у раду посебних комисија факултета које се баве питањима успешности студирања и оцењивања педагошког рада наставника и сарадника.

Економски факултет у Београду

2. новембра 2016. године