matija i aleksa-01

Нови успех наших студената

У децембру месецу 2020. године British Council је покренуо такмичење ,,COVID -19 Students’ Policy Challenge“ којим се студентима омогућило да креирају своја решења и политике за опоравак света након корона вируса. Тим Економског факултета из Београда Алекса Антић и Матија Поповић освојили су треће место.
Прва фаза такмичења подразумевала је писање рада са анализом проблема ефеката короне, тренутне политике које решавају овај проблем и због чега нису биле ефективне, као и предлоге нових политика и акција које би решиле тај проблем. Овај део такмичења оцењивали су стручњаци који су одабрали пет тимова да представе своје идеје у финалу. Главни члан жирија је била амбасадорка Велике Британије у Србији Sian MacLeod.
Награђени предлог враћање економије на период пре епидемије је усмерење на обновљиве изворе енергије и целокупни окрет ка зеленој и циркуларној економији.
,,До сада нисам имао прилику да учествујем на оваквом такмичењу где је потребно анализирање националних политика. Научио сам нове правце који ће ми много значити у даљој каријери. Драго ми је што је British Council препознао колико је важно укључити младе у доношење одлука и дискусије у вези еколошког опоравка после пандемије” појаснио је Алекса Антић.
Студент Матија Поповић мисли да је потребно да се млади укључе у процес доношења одлука. ,,Изузетно је важно организовати такмичења оваквог и сличног типа, јер млади углавном сматрају да никога не занима њихово мишљење. Била ми је изузетна част да представљам препоруку јавне политике пред њеном екселенцијом британском амбасадорком као и представницима Владе Републике Србије и невладиног сектора,, додао је Матија.