JOSZEF – Young Central and European Students as Successful Future Managers

JOSZEF је стипендирани програм мобилности и усавршавања у трајању од 2 семестра на WU Wien намењен студентима са партнерских институција WU-a, који пружа знања и вештине за рад у економском окружењу централне и источне Европе. Програм обухвата широк спектар наставних предмета на немачком и енглеском језику, уз могућност добијања стручне праксе у једном од компанија партнера програма у трајању између 1 и 3 месеца.

Програм је врло интензиван и фокусиран је на праксу и предузећа која послују у регији централне и источне Европе.

Предности за JOSZEF студенте:
– додатна знања из области менаџмента за подручје централне и источне Европе
– практично оријентисано образовање
– могућност добијања праксе у успешним компанијама у CEEрегиону
– могућност усавршавања њемачког језика
– ослобођење плаћања школарине за 2 семестра на WU Wien
– ексклузивност програма
– могућност стипендије
– учење у међународном окружењу
– излети и посете компанијама

Настава се одржава углавном на немачком језику, а делимично и на енглеском.
Студенти након успешног завршетка програма и својих редовних студија на матичним факултетима добијају JOSZEF сертификат.

Конкурс за учешће студената Економског факултета у Београду у JOSZEF  програму расписује се најчешће у марту-априлу за наредну школску годину. Конкурс се расписује на интернет страници Факултета.

Предселекцију кандидата врши Факултет на основу године студија, просечне оцене, познавања страних језика, степена мотивације, ваншколских активности, практичног искуства и обављеног интервјуа. Општи услови су: трећа или четврта година студија, просечна оцена минимум 8,00, одлично знање немачког и енглеског језика, жеља за развијањем менаџерских способности.

Сви пријављени кандидати бивају обавештени о резултатима конкурса путем мејла.

Економски факултет у Београду може предложити WU-u максимално 2 студента.

Коначну селекцију студената врши WU Wien  у септембру текуће године.
Предложени кандидати се пре почетка зимског семестра позивају на дводневно представљање JOSZEF програма и процену (assesment centre) у Аустрију како би се утврдило да ли кандидати задовољавају тражене критеријуме. У случају да студент не задовољи критеријуме за учешће у JOSZEF  програму, WU Wien ће студенту понудити једносеместралну студентску размену на WU-u у склопу билатералне сарадње са Економским факултетом у Београду.

Детаље о JOSZEF програму можете наћи овде.