Француски језик

Opredelite se za francuski !

Ukoliko ste ikada učili francuski i posedujete elementarna znanja iz ovog stranog jezika, predočavamo nekoliko razloga koji mogu da vas navedu da se opredelite  upravo za ovaj predmet.

– Francuski se govori na svim kontinentima. To je jezik kojim govori više od 200 miliona ljudi. Francuski je radni i zvanični jezik u Organizaciji ujedinjenih nacija, Evropskoj uniji, Unesku, Međunarodnom olimpijskom komitetu., kao i u tri značajna sedišta evropskih institucija – Strazburu, Briselu i Luksemburgu. Frankofonija okuplja 70 država i vlada.

– Poznavanje francuskog jezika može da vam otvori vrata francuskih preduzeća ne samo u Srbiji nego i u svim frankofonim zemljama, da pomenemo samo Kanadu, Švajcarsku, Belgiju, Luksemburg, zemlje afričkog  kontinenta…

– Za studente Ekonomskog fakulteta posebno je značajna činjenica da je Francuska  važan ekonomski partner naše zemlje. Naime, Francuska zauzima 10. mesto na listi najvažnijih zemalja investitora Srbije, a u privrednim odnosima neprestano se otvaraju nove perspektive. Trgovinska razmena je 2014. povećana za 10 % u odnosu na prethodnu godinu, a 2015. je udvostručena. Podsećamo da francuska preduzeća u Srbiji rade na mnogim velikim projektima u sektoru gradskog, železničkog i vazdušnog saobraćaja, energetike, kao i u sektoru usluga.

– Među više od 80 francuskih firmi koje u Srbiji zapošljavaju preko 9 000 radnika, nalaze se Michelin, Lactalis, Bongrain, Samsic, Lafarge BTP, Tarkett revêtement, Consolis Mecaplast, Lohret et Streit, Quivogne, kao i banke Crédit agricole i Société Générale.

– Veze između Francuske i Srbije intenzivne su ne samo u oblasti privrede nego i  kulture. U proteklih 15 godina Francuska je kroz učešće u nizu projekata doprinela povećanju mobilnosti srpskih studenata,  dodelivši preko 300 stipendija za studije na francuskim univerzitetima. Ekonomski fakultet u Beogradu već nekoliko godina razvija uspešnu saradnju sa Univerzitetom u Nici, gde su mnogi studenti bili na razmeni u toku osnovnih studija. Postoji mogućnost i dobijanja dvostrukih diploma. Jedan broj naših studenata je u Nici uspešno završio master i doktorske studije. No da biste aplicirali za ove stipendije francuske vlade – i na taj način stekli mogućnost da dobijete neku od međunarodno priznatih diploma – neophodno je solidno poznavanje francuskog jezika.

– A ako dobro poznajete engleski, ili neki drugi jezik, onda je to dodatni razlog da se opredelite za francuski, pošto je danas neophodno pozavati bar dva strana jezika  ukoliko želite da povećate svoje šanse za dobar posao na sve zahtevnijem tržištu rada.

– Što je najvažnije, na Ekonomskom fakultetu se radi u malim grupama, što predstavlja važan faktor uspešnosti i brzog napredovanja u ovladavanju stranim jezikom.

Za sve dodatne informacije obratiti se predmetnom profesoru dr Mariji Džunić-Drinjaković (mdrinjakovic@ekof.bg.ac.rs)

Резултати

Септембар 2014

Rezult2014 (1)